Ook gemeenten kleiner dan 100.000 inwoners kunnen groot in parkeerbeheer zijn

Digitaliseren, rijden met een scanvoertuig, actief handhaven en toezicht houden, efficiënt onderzoeken en goed uitgeruste meldkamers zijn niet alleen voorbestemd voor grotere gemeenten. Parkeerbeheer Bergen op Zoom heeft samen met Parkeerbeheer Roosendaal het initiatief tot de oprichting van een coöperatie Parkeerbeheer Zuidwest Nederland genomen, waardoor (omliggende) kleine(re) gemeenten met elkaar kunnen samenwerken. Met grootst resultaat. “We zijn professioneler geworden, we hebben de kwaliteit verhoogt en toch kosten gereduceerd. Wij kunnen bijvoorbeeld ook volledig digitaal handhaven en onderzoek doen, nét zoals grote gemeente dat doen”. Aan het woord zijn Mike Schenk, interim bedrijfsleider van Parkeerbeheer Bergen op Zoom en Remko van der Borght van de gemeente Bergen op Zoom en tevens bestuurssecretaris van de Coöperatie Parkeerbeheer Zuidwest Nederland.

In de parallelsessie die de heren Schenk en Van der Borght verzorgen op het Parkeerbeheer Congres vertellen zij meer over de reorganisatie die de gemeente Bergen op Zoom samen met Parkeerbeheer Bergen op Zoom recent heeft doorgevoerd. “In parkeerbeheer gaat veel geld om. Geld dat we maar één keer kunnen besteden. Door samen te werken met andere gemeenten (zoals onder meer Roosendaal, Sluis, Etten-Leur) kunnen we efficiënter werken, de kosten reduceren, ons specialiseren en meer massa creëren.” Zo werken de handhavers uit Bergen op Zoom nu ook in andere gemeenten en doet Roosendaal het beheer vanuit de meldkamer voor de gebouwde parkeervoorzieningen.

Er is nog veel meer te vertellen over de winst die te behalen is, als kleinere gemeenten, door samen te werken en taken te verdelen. Zo worden kleine handhavingsorganisaties groots in wat ze doen.